![](/media/lib/314/n-papryczki-800211b3757b2081ff44c94bfc8c75bd.jpg)
Wiewióreczniki, jak ludzie, lubią pikantne jedzenie
16 lipca 2018, 10:43Niemal wszystkie ssaki unikają jedzenia papryczek chili i innych pikantnych pokarmów (nikt nie chce się bowiem narażać na wywoływany przez nie ból). Okazuje się jednak, że blisko spokrewnione z naczelnymi wiewióreczniki stanowią wyjątek od tej reguły.
![](/media/lib/92/n-luminescencja-085202f0e8ae89f32638f31864df7b52.jpg)
Świecą, bo chcą być zjedzone
29 grudnia 2011, 06:50Zwierzęta przybierają na ogół jakieś barwy, by odstraszyć drapieżniki albo się przed nimi ukryć. Okazuje się, że niesymbiotyczne bakterie oceaniczne zachowują się dokładnie na odwrót - świecą, by zwrócić na siebie uwagę, bo zjedzenie stanowi gwarancję rozprzestrzenienia i opanowania nowych okolic.
![](/media/lib/317/n-kolejka-a6d68bd9a718a07d28fe0ae3a3ee970c.jpg)
Powstał skuteczniejszy i bezpieczniejszy lek na uzależnienie od alkoholu
10 sierpnia 2018, 10:02Opracowano lek, który tłumi wpływ alkoholu na mózgowy układ nagrody. Będąc pod jego wpływem, szczury rzadziej spożywają alkohol.
![](/media/lib/98/n-herba-mate-933255f4f017605e09217449ec451dcb.jpg)
Składniki herba mate uśmiercają komórki raka jelita grubego
24 stycznia 2012, 11:30Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów. Ostatnie badania wskazują, że to bardzo dobry dla zdrowia zwyczaj, ponieważ bioaktywne składniki naparu wywołują śmierć komórek raka jelita grubego.
![](/media/lib/91/n-neandertalczyk-f6e0774ebaa05a107b79c841d2af4333.jpg)
Zmiana klimatu wpłynęła na wyginięcie neandertalczyków
3 września 2018, 10:18Zmiana klimatu odegrała większą rolę w wyginięciu neandertalczyków niż dotąd zakładano.
![](/media/lib/102/n-otylosc-a8233c51775171499b8c1bbbe4ab7655.jpg)
Zmora otyłych: cząsteczka, która zapobiega spalaniu tłuszczu
15 lutego 2012, 13:10HIF-1 - czynnik indukowany przez hipoksję - był dotąd znany jako jedno z najważniejszych białek odpowiedzialnych za odpowiedź komórki na brak tlenu. Najnowsze badania zespołu z Politechniki Federalnej w Zurychu pokazują, że HIF-1 hamuje także spalanie tłuszczu, co sprzyja otyłości.
![](/media/lib/323/n-drobnokomorkowy-9cf75c120213f0882d3e14e1f52276eb.jpg)
Wspólny mechanizm podstawą rozwoju agresywnych nowotworów drobnokomórkowych
5 października 2018, 11:24Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) odkryli wspólny proces, który ma miejsce na późnym etapie rozwoju drobnokomórkowych nowotworów prostaty i płuc. Istnienie wspólnego mechanizmu molekularnego daje nadzieję na stworzenie terapii, która będzie skuteczna nie tylko przeciwko nowotworom prostaty i płuc, ale przeciwko wszystkim nowotworom drobnokomórkowym.
![](/media/lib/107/n-lancuchy-679ff2020cf868534c2b49f2785f6a8f.jpg)
Cmentarz niewolników z Wyspy Św. Heleny
14 marca 2012, 17:29Na Wyspie Św. Heleny natrafiono na cmentarzysko z XIX w., na którym, wg szacunków, pochowano co najmniej 5 tys. niewolników. To ofiary transatlantyckiego handlu niewolnikami przez cieszące się złą sławą Przejście Środkowe, pas na Oceanie Atlantyckim, przez który przewożono ludzi z Afryki do Ameryki.
![© azrainman](/media/lib/109/n-1199723054_316424-ae4528875c500b68a83fe8a596afae11.jpeg)
Oceany wchłaniają więcej energii, niż sądziliśmy
5 listopada 2018, 10:03Przez ostatnie ćwierć wieku każdego roku światowe oceany pochłaniały 150-krotnie więcej energii niż ludzkość produkuje w formie energii elektrycznej. Badania przeprowadzone przez naukowców z Princeton University i Scripps Institution of Oceanography na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego wskazują, że oceany bardzo mocno się ogrzały, to zaś sugeruje, że Ziemia jest bardziej wrażliwa na emisję gazów cieplarnianych niż dotychczas sądzono.
![](/media/lib/112/n-frytki-12eb402df86799c5845b02312c001259.jpg)
Fast food fast foodowi nierówny
17 kwietnia 2012, 09:42Międzynarodowy zespół naukowców badał zawartość soli w 2124 produktach sześciu sieci fast foodów. Okazało się, że poszczególne państwa - wszystkie były państwami rozwiniętymi - bardzo różniły się pod względem stężenia sodu w tych samych kategoriach produktów.